1/

Pietermaai District

Boutique Hotel ‘t Klooster maakt deel uit van het bruisende Pietermaai District met fantastische faciliteiten voor jong en oud en ligt slechts op een steenworp afstand van hartje Willemstad!

 

Kleurrijk Pietermaai District

Pietermaai District trekt zakenlui, kunstenaars, studenten en reizigers. Het wordt ook wel liefdevol aangeduid als het “SoHo” van Curaçao, met prachtige architectuur en een rijke geschiedenis.

In Pietermaai District nestelen Boutique hotels, kleine winkels, gezellige cafés, beachclubs en top-rated restaurants  zich samen waardoor er zowel ‘s avonds als overdag altijd wat te doen is. Door dat alles zo dicht bij elkaar ligt, maakt het de wijk zeer beloopbaar.  Het is een wijk vol mysterie, magie en plezier!

 

Geschiedenis van Pietermaai District

De wijk ontleent zijn naam aan de scheepskapitein Pieter de Meij. Hij had zich rond 1674 vanuit Brazilië op Curaçao gevestigd. Hij bezat een plantage bij het huidige Julianaplein, genaamd ‘Zeelucht’. In de 19e eeuw won het inzicht veld dat ouderwetse vestingwerken niet langer bescherming konden bieden tegen vijandelijke aanvallen en ging met er in de tweede helft van de eeuw toe over de stadmuren te slopen. Met het vrijgekomen puin moest men een deel van het Waaigat dempen. Er werden ten noorden en ten oosten van de stad nieuwe bouwterreinen gewonnen, die doorliepen tot aan de huidige Nieuwestraat.  Een aantal jaren geleden werd de naam van een deel van de Pietermaaiweg gewijzigd in Kaya Wilson Godett, ter herinnering aan de man die belangrijke rol gespeeld heeft in de gebeurtenissen rond 30 mei 1969. Godett is bovendien een van de oprichters geweest van de politieke partij ‘Frente Obrero i Liberashon 30 di mei’. De namen Pietermaai en Pietermaaiweg zijn echter in gebruik gebleven onder de bevolking.

In het midden van de 19e eeuw werd Pietermaai een hub voor ideeën, het bedrijfsleven en cultuur. Theaters en kleine ambachtelijke bedrijven werden toegevoegd aan de aantrekkingskracht van de wijk en dienen nog steeds als inspiratie voor de levendige sfeer waarmee het gebied vandaag bekend staat. In de late 20e eeuw, werd de wijk overspoeld door drugs venters en de restanten van die periode zijn nog steeds zichtbaar in een paar gebouwen. Tegenwoordig zijn de meeste van de vervallen gebouwen gerestaureerd en moderne gebouwen bezetten eerder leegstaande percelen.

 

Ligging

De wijk Pietermaai ligt in Willemstad direct tegen de wijk Punda aan en staat sinds 1997 op de wereld erfgoed lijst, vanwege de unieke culturele waarde.

Vroeger was de wijk Pietermaai een smal stuk land tussen de zee en de inham het Waaigat. Later werd een deel van het Waaigat gedempt, waardoor Pietermaai breder werd. Aan beide zijden van dit smalle stuk land werden woningen gebouwd die een flink stuk uit elkaar stonden. Pas nadat de muur in Punda in 1860 werd afgebroken, bouwde men huizen tussen Pietermaai en Punda. Tegenwoordig zijn enkele statige herenhuizen in Pietermaai gerestaureerd en doen dienst als kantoren en zakelijke percelen; andere zijn nog steeds bouwvallig.

Tot op heden is men nog steeds bezig de wijk te ontwikkelen. Inmiddels is de wijk uitgegroeid tot een veilige en bruisende wijk. Met zowel overdag, ’s avonds als ’s nachts veel sociale controle. Met de combinatie van lokale bewoners, studenten, zakenlui en toeristen is het een mengelmoes van leeftijden en culturen, hetgeen de wijk een gezicht geeft.

Wil je meer lezen over Pietermaai District kijk dan eens in de Pietermaai Pocket Guide of de Pietermaai District facebookpagina voor de laatste nieuwtjes en things to do in de wijk!

 

ScreenHunter_40 Aug. 13 14.39